Achter de schermen bij: bouwproject Akkerlaan in Willebroek

vrijdag, december 20, 2019 - 12:36
2019-05-29_betonstort_akkerlaan_p3_0.jpg

 

Bouwproject Akkerlaan in Willebroek bestaat uit maar liefst 500 woningen. De bouw kadert binnen het masterplan voor de wijk Willebroek-Stad. In een eerste fase komen er 308 nieuwe woningen, nadien vervangt Volkshuisvesting Willebroek een 200-tal verouderde woningen op de site. Zo verdwijnt de hoogbouw en komt er meer ruimte, groen, water en zuurstof in de wijk. Met een grote openbare groene ruimte met speelplekken en waterpartijen staat wonen in een aangename, groene omgeving centraal.

DCA heeft twee werven op de site, intern bekend als P2 en P3, die in verschillende fases zitten en goed zijn voor 83 woningen, 84 appartementen en 1 ADL-cluster. Vandaag nemen we een stand van zaken op het terrein met de werfleiding.

Akkerlaan P2 wordt afgewerkt

"Willebroek Akkerlaan P2 startte als 2de project in de site op 19 november 2018. Het omvat 22 250 m² binnenmuren, 1 500 m³ beton en 6 000 m² gevelsteen. Voor de kerstvakantie van 2019 werden de eerste woningen bepleisterd en zijn we dus volop met de binnenafwerking bezig. De technieken zoals sanitair, elektriciteit en verluchting werden al voor de helft afgewerkt en zullen in het komende half jaar nog voor hun handen vol werk zorgen. In januari maakt de tegelzetter bovendien zijn intrede in de eerste woningen. 

In de eerste 3 maanden van 2020 plaatsen we het buitenschijnwerk verder, maar nadien zal er aan het buitenaanzicht van de gebouwen niet veel meer wijzigen. Binnenin de woningen daarentegen zal er nog heel wat moeten gebeuren. De activiteit op de werf zal dus zeker niet stilvallen. De vloerders, keukenbouwers, trappenplaatsers, schilders, … hebben nog veel werk aan de verfijnde afwerking van alle woningen. Tegen eind 2020 hopen we de volledige 8 250 m² nieuwe woonoppervlakte van het nodige voorzien te hebben. Niet veel later kunnen de eerste eigenaars dan hun intrek nemen," vertelt werfleider Jonas.

Ruwbouwfase bijna voorbij in Akkerlaan P3

"Daar we in mei nog de vloerplaat van de kelder goten, zitten we nu in zowel blok A, B als C bij vergevorderde ruwbouwwerken. Net voor de kerstvakantie goten we nog de laatste dekplaat in blok A, terwijl in blok B de dakopstanden al opgebouwd werden. Blok C volgt een iets andere planning en wordt nog opgebouwd. Daar zijn de buitenwanden van de eerste verdieping in prefeb-beton wel alvast geplaatst, maar volgt een dak pas later in 2020.

Na de vakantie zullen we in blok A en B voornamelijk bezig zijn met:

  • de plaatsing van regenwaterafvoeren
  • het storten van hellingsbeton
  • de plaatsing van buitenschrijnwerk
  • de dakwerken
  • de plaatsing van HVAC

In blok C starten we het jaar met de plaatsing van predallen en de prefab-wanden van de 2de verdieping. Februari staat vervolgens al de 3de verdieping op de planning. Al hopen we tot dan uiteraard gespaard te blijven van koude," licht werfleider Christoph toe.

Geniet hieronder mee van enkele indrukwekkende foto's van de uitgebreide werf.

Fotoverslag