Afdeling in de kijker

maandag, april 8, 2019 - 15:10
20190408_afdeling_in_de_kijker.png.jpg

 

De calculatieafdeling Infra en Burgerlijke Bouwkunde volgt voornamelijk openbare aanbestedingen van o.a. Aquafin, Pidpa, Infrax en gemeentes. De afdeling Bouw doet hetzelfde voor sociale woningbouw, scholen, appartementen en kantoorgebouwen. Dat doen ze bovendien ook voor privé- en eigen projectontwikkelingen.

Op basis van alle aanbestedingsdocumenten probeert de calculatiedienst in de hoofden van de ontwerpers te kruipen om te weten wat er precies gevraagd wordt. Vervolgens vragen ze prijzen op bij onderaannemers en leveranciers en schatten ze rendementen in aan de hand van jarenlange ervaring en feedback vanuit de uitvoering. Aangezien de ondergrond, zowel geotechnisch als milieutechnisch een belangrijke kostenfactor is bij collectorwerken, worden er voor elk project door de dienst grondboringen uitgevoerd om ook die vaak onbekende factor zo correct mogelijk in te kunnen schatten.

Wanneer een werk in uitvoering gaat, dragen ze hun dossier over aan de afdeling aankoop en uitvoering. Daarna staan ze altijd ter beschikking voor de opmaak van eventuele verrekeningen. “We trachten zo met onze kennis, logisch denken en gezonde verbeelding een papieren project tot leven te brengen en om te toveren in cijfers en getallen,” vertelt Gerlinde, hoofd Calculatie.