Grootste afgraving in jaren van start aan Antwerpse Eilandje

dinsdag, september 24, 2019 - 12:16
2019-09-24_grondwerken_montevideo.jpg

 

De werken voor de Montevideo-site op ‘t Eilandje in Antwerpen zijn nu echt van start gegaan. En dat is alles behalve alledaags te noemen. Grote rupskranen en grondverzetmachines zullen de komende maanden zo’n 65 000 m³ grond afgraven en via de Schelde afvoeren voor luxeproject Montevideo Residence. Om die gigantische karwei, de grootste afgraving in jaren op ‘t Eilandje, te klaren, zijn 44 vrachtschepen nodig die maar liefst 4 500 vrachtwagens op de weg vervangen. Eens dat achter de rug is, toveren we de verloederde pakhuizen op de site om tot hippe kantoren en de eerste ‘zwevende’ luxe-appartementen van Antwerpen.

De voorbereidende werken op de Montevideo-site waren al voor de zomer van start gegaan maar sinds midden april 2019 zijn de werken voor het grondverzet gestart. En dat is op z’n minst uitzonderlijk te noemen. In totaal zal - door de specialist in grondverzet Aannemingsbedrijf Aertssen - maar liefst 65 000 m³ overbodige grond afgegraven en afgevoerd worden. Daarmee hoort het project bij één van de grootste afgravingen in de Stadshaven. Bij het becijferen van de werken stelden we vast dat maar liefst 4 500 vrachtwagens - oftewel 9 000 ritten - zouden nodig zijn om de gigantische hoeveelheid grond af te voeren.

“We beseften al snel dat het veel duurzamer is om dat soort transport via het water te laten verlopen, en tegelijk werken we hierdoor mee aan de mobiliteitsproblematiek. In samenwerking met onze partners beschikken we over vrachtschepen van 110 meter lang die 3 000 ton grond in één keer kunnen vervoeren. Bovendien is de site aan het water ideaal gelegen om de klus op deze manier aan te pakken.”
Luc Neefs, bestuurder DCA 

44 vrachtschepen

Om deze huzarenklus te klaren werken we samen met Aannemingsbedrijf Aertssen dat gespecialiseerd is in grondverzet.

“We zijn als specialist in grondverzet enorm bezig om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen, met zo weinig mogelijk impact voor de burger. In 2018 hielden we maar liefst 40.000 vrachtwagenritten van de weg in Vlaanderen en Brussel, door het grondverzet over de waterwegen te laten gebeuren. Daarvoor konden we rekenen op onze partner Shipit die gespecialiseerd is in multimodaal transport en binnenvaartactiviteiten.”
Veerle Staels,Communication Officer Aertssen Group, Aertssen Group nv

Voor het Montevideo-project zullen in totaal 44 vrachtschepen van 110 meter ingezet worden die elk zo’n 3 000 ton kunnen vervoeren. Zopas startte de eerste afgraving voor 10 à 15 vrachtschepen. Dat zal zo’n drie weken in beslag nemen. Daarna starten de werken voor de uitgraving op een grotere diepte voor zo’n 35 schepen. Als alles goed verloopt, is de uitgraving klaar tegen de kerstvakantie. In totaal zullen alle werken aan het project zo’n 36 maanden duren.

Fileleed

Door zoveel mogelijk in te zetten op de binnenvaart - om onder meer vrachtwagens van de weg te houden - werken we actief mee om de fileproblematiek op te lossen. Antwerpen is al jaren één van de drukste steden in ons land wat betreft mobiliteit. Het initiatief om het grondverzet via het water te laten verlopen, kan dan ook alvast op de steun van de stad Antwerpen rekenen.

“Als stad zetten we volop in op de uitbouw van vervoer over water, zowel voor personenvervoer als voor vracht. Voor ons past de aanpak van de Montevideo-site in het kader van de noodzakelijke modal shift voor Antwerpen. Hiermee halen we vrachtwagens van de weg wat in veel gevallen de grootste oorzaak is van files in en rond Antwerpen.”
Koen Kennis, Schepen van Mobiliteit

Montevideo-project

Als het grondverzet achter de rug is, komen er op de Montevideo-site zestien luxe-appartementen op vijf meter hoogte die - bijna letterlijk - ‘zweven’ boven het Limaplein op ‘t Eilandje. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie verdiepingen erboven zullen namelijk maar liefst 11 meter uitsteken met een overkraging - oftewel een porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dat technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw.

Het Montevideo Residence-project - verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay - is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxe appartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12 000 m² aan kantoren en commerciële ruimtes.

De verkoop van de Montevideo Residence gaat in oktober van start maar er is nu al een grote belangstelling in het project.
Meer info: www.montevideo-residence.be.

 

In de pers: