Petroleum Zuid ideale locatie voor nieuw stadion Beerschot

woensdag, augustus 5, 2020 - 11:34
francis-beerschot-montevideo.jpg

 

A destination for many, a home for some. De slogan die op de spandoeken rond het DCA-woonproject Montevideo Residence op ‘t Eilandje prijkt, zou van toepassing kunnen zijn op de promotie van Beerschot naar 1A. Zeven jaar na de doorstart in eerste provinciale is de club terug ‘thuis’. Eindelijk terug tussen de elite van het Belgisch voetbal. Francis Vrancken lacht: “Het zou inderdaad zomaar over onze club kunnen gaan.”

 

 

 

Niet alleen de slogan, zo blijkt. De voorzitter gaf met trots een rondleiding op de bouwwerf in de schaduw van het Red Star Line Museum.

“Montevideo Residence is één van onze spectaculairste projecten. Een pakhuis uit de negentiende eeuw wordt vandaag omgevormd tot een exclusief woonproject met twaalf appartementen en vier penthouses met zwembad. Vroeger meerden hier de Congoboten aan of werd het gebouw gebruikt als wapenarsenaal. En tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het ingepalmd door de Duitse bezetter. Straks strijken hier nieuwe inwoners van de koekenstad neer.”

Francis Vrancken, CEO bouwbedrijf DCA

 

Nieuw project op oude funderingen

“Het is een gebouw met traditie, net zoals onze club. Op de oude funderingen zetten we nu een nieuw project neer met respect voor de geschiedenis.” Zo blijven alle buitenmuren en originele toegangspoorten behouden. Eén buitenmuur zweeft zo’n twintig meter boven de bouwput. “Een constructie die zo’n 500.000 euro kostte. Eén deel van de muur moesten we wel uitbreken, anders geraakt al het bouwmateriaal niet binnen.”

De werken zijn een jaar geleden gestart, over twee jaar moeten de appartementen opgeleverd worden. “De voldoening zal groot zijn, maar niet te vergelijken met de emoties in de voetbalwereld. Die titel van Beerschot, dat maakt me trotser dan de realisatie van zo’n ontwikkelingsproject.” Nochtans staat Vrancken niet meteen bekend als een voetbaldier. “Mijn eerste voetbalherinnering? Ik keek vroeger wel eens naar EK’s en WK’s, maar ik was geen fan van een bepaalde ploeg. Zeven jaar geleden was ik zelfs nog geen supporter van deze club. Ik was een liefhebber, geen intense belever.”

Die intensiteit is de laatste jaren gegroeid. “De stress en spanning rond de wedstrijd van zondag waren dan wel weg, toch vond ik het een hele belangrijke match. Hadden we niet gewonnen, de ontgoocheling was enorm geweest. Dan ga je via een achterpoortje mee naar 1A, nu is het door de grote poort. Ik wens OHL straks veel succes, maar ik was niet graag op deze manier gepromoveerd. Voor de fans moest het ook op deze manier gebeuren. De mensen die zeven jaar geleden deze club hebben teruggegeven, die verdienen dat. Zij vormen mee de basis van het huidige succes.”

Vrancken geniet van de interactie met de supporters. “Ik ben een man van het volk. En wat is er nu volkser dan voetbal? Tijdens een wedstrijd krijg ik maar moeilijk mijn emoties onder controle. Dan ben ik in eerste instantie supporter, daarna pas voorzitter. Vorig jaar ben ik een paar keer mee op pad geweest met de mannen van de sfeergroep. Dat zijn fantastische momenten. Hopelijk kunnen we die komend seizoen opnieuw beleven. Die emoties, die vind je niet op de werkvloer. Na een paar jaar begin ik het spelletje ook beter door te hebben. (Lacht) In het eerste seizoen moest ik nog vragen wat buitenspel was, nu kan ik al beter inschatten waarom de coach een beslissing neemt.”

 

Budget van 14 à 15 miljoen euro

Voor de foto overschouwt Vrancken nogmaals zijn bouwwerf. “Kijk, er liggen zelfs paarse doeken”, merkt hij lachend op. “Ik dacht eerst dat het een sjaal was.” Zoals hij voor zijn bouwprojecten een beroep doet op bouwmeesters en projectleiders, rekent Vrancken op het Kiel op specialisten. “De echte architect van deze ploeg is Jan Van Winckel. Hij heeft mee het succes bepaald: nieuwe spelers halen, spelers langer aan de club binden. Losada is dan weer een slimme en sluwe coach. Zijn aanstelling als trainer was een van de kantelmomenten. Hernan is erin geslaagd om iedereen belangrijk te maken. Dan heb je succes.”

Een strategie die Vrancken ook binnen zijn bedrijf probeert na te leven. Met succes. “Ook daar hebben we een fantastisch jaar achter de rug. Succes gaat vaak samen, hé. Sinds de samenwerking met Beerschot is ons bedrijf enorm gegroeid. In drie jaar is het aantal werknemers verdrievoudigd, tot 1.000 man. Voor sollicitanten zijn we een sexy bedrijf geworden. Meer naamsbekendheid? Dat is heel moeilijk te meten, maar aan de verkoop van onze projecten merken we dat de mensen de weg naar ons bedrijf vinden.”

In de andere richting helpt het succes van DCA - en de andere investeerders - Beerschot om verder te groeien. In 1A zal het budget met 40 procent stijgen. “Tot zo’n 14 à 15 miljoen euro”, rekent Vrancken uit. “Het moet ons in staat stellen om te investeren in spelers, al ben ik ervan overtuigd dat ook deze jongens hun mannetje kunnen staan. Onze groepsgeest is minstens even belangrijk op het hoogste niveau. Ook de samenwerking met Sheffield United (de club van prins Abdullah, red.) zal ons geen windeieren leggen. Nu we beide op het hoogste niveau spelen, is dat eenvoudiger. Een samenwerking zoals Lommel en de City Group? Die mogelijkheid wordt zeker bekeken.” Na zijn rondleiding op ’t Eilandje trekt Vrancken naar het Kiel voor een meeting. “Een nabeschouwing op de wedstrijd maar er liggen ook enkele transferdossiers op tafel. Of er snel nieuwe jongens voorgesteld worden? Die kans bestaat, ja.”

 

Nieuw stadion

Bouwen aan de ploeg laat Vrancken aan Van Winckel en de sportieve cel over. Bij de bouw van een nieuw stadion en trainingscentrum wil Vran-cken met zijn bedrijf zijn stempel drukken.

“Blijven we in het Olympisch Stadion, dan moeten we miljoenen investeren. Bovendien los je dan het mobiliteitsprobleem niet op. Een nieuw stadion op een nieuwe locatie is evident, Petroleum Zuid is ideaal. DCA zal een belangrijke rol spelen in de bouw en ontwikkeling. Voor ons bedrijf moet het een paradepaardje worden. Hoe het er zal uitzien? Die plannen moeten nog uitgetekend worden, maar op korte termijn gaan we op prospectie in het buitenland. De werken aan een nieuw trainingscomplex aan het Universiteitsplein hopen we nog dit jaar te starten.”

 

Meer weten over Montevideo Residence?

Neem een kijkje op www.montevideo-residence.be en ontdek het aanbod. De laatste duplex penthouses staan te koop!

 

Bron: Gazet Van Antwerpen
© Fotografie Jeroen Hanselaer