Veilig doorwerken doet economie draaien

donderdag, maart 26, 2020 - 00:00
20200324_-_doorwerken_goed_voor_economie.jpg

 

“Moedig mensen aan om te blijven werken zodat economie kan blijven draaien”, stond in meerdere kranten deze week. Continuïteit binnen een bedrijf tijdens de coronacrisis is enorm belangrijk volgens Piet Vanthemsche, een van de co-voorzitters van de Economic Risk Management Group (ERMG). Waar mogelijk, houden we bij DCA daarom onze mensen aan het werk. We hebben daar verschillende redenen voor en zien ons daarbij nu gesterkt door experten. Dat we in alle situaties rekening houden met de opgelegde maatregelen én we constant bijsturen om de veiligheid van onze mensen te garanderen, dat spreekt voor zich.

Aan het werk blijven biedt perspectief

Ondanks het loonbehoud, is het felbesproken alternatief in deze crisisperiode, tijdelijke werkloosheid, niet voor iedereen een godsgeschenk. Er is binnen die regeling minder loon en dat betekent minder koopkracht, minder welzijn, … Een sociaaleconomisch drama loert dan om de hoek. Collega’s die willen werken, proberen we om die redenen maximaal de kans te geven om veilig aan het werk te blijven. Zo zorgen we er samen voor dat niemand in de problemen komt en iedereen een perspectief blijft behouden. Desondanks zijn we als bedrijf ook genoodzaakt om een deel van onze werknemers – hoofdzakelijk bedienden -  tijdelijk op non-actief te zetten.

Hoe maken we veilig werken mogelijk?

Waar veilig gewerkt kan worden, is de wil om te werken des te groter. Dat merkten we al in ons proactieve veiligheidsbeleid en die visie trekken we in deze crisis graag door! Zo voorzien we op de werf:

  • organisatie van apart vervoer van en naar de werf
  • ruimere werfketen zodat tijdens de lunch voldoende afstand bewaard kan worden
  • extra werkmaterieel om gescheiden taken uit te kunnen voeren
  • bijkomende handenwastafels, zeep en alcoholgels

 

“Op onze werf is het perfect mogelijk om de nodige afstand te houden én toch samen aan iets te bouwen. We ontsmetten onze camionettes bovendien dagelijks, organiseerden onze schaftkeet anders én hebben terug voldoende stofmaskers. Als ploegbaas dien je het werk wel wat anders te organiseren. Het vraagt extra aandacht, maar met medewerking van al mijn gasten lukt dit echt wel. Voor ons is er dus geen reden om niet te werken.”
Willy, ploegbaas bij DCA

 

“Veiligheid en welzijn voor al onze medewerkers is absolute prioriteit. We kozen er héél bewust voor om onze werkzaamheden niet stil te leggen tijdens de corona-pandemie. Neen … we volgden strikt de adviezen vanuit de overheid en veiligheidsraad op. Als bedrijf hebben we een grote verantwoordelijkheid ten aanzien van onze werknemers, zorgen dat iedereen in de meest veilige omstandigheden hun activiteiten kunnen uitvoeren, maar anderzijds ook  in functie van maximaal loonbehoud. We hebben binnen onze organisatie niemand verplicht om actief te blijven. Desalniettemin is er een enorme bereidwilligheid bij onze collega’s en daar zijn we als directie enorm dankbaar voor.”
Michiel Schellekens, Algemeen Directeur

 

Opdrachtgevers hebben volste vertrouwen

Opdrachtgevers zijn respectvol en dankbaar over de aanpak van DCA in deze uitzonderlijke omstandigheden.

“Veiligheid voor werknemers én omgeving is altijd een opvallende prioriteit van DCA geweest. Dat de werf blijft draaien, betekent ongetwijfeld dat ze dat ook in deze bijzondere tijden veilig zullen doen. Onze deadline is bovendien cruciaal en we hebben het volste vertrouwen dat die nog steeds gehaald zal worden, ondanks de crisis.”
Mariëlle Kuypers, directrice van Basisschool Blokje in Loenhout