Bouw van een gespecialiseerd woonzorgcentrum in Arendonk

13 dec 2022

Een gespecialiseerd woonzorgcentrum voor personen met dementie optrekken: het is geen sinecure. Zeker niet in volle coronatijd en met enkele complexe architecturale en bouwkundige uitdagingen in het vooruitzicht. DCA liet zich niet van de wijs brengen en slaagde met verve, onder meer dankzij de synergie tussen de verschillende afdelingen en dochterbedrijven van de groep.

 

"Het spreekt voor zich dat de realisatie van een woonzorgcentrum voor personen met dementie specifieke aandachtspunten en eisen met zich meebrengt. Zo moesten we drempelloze overgangen creëren om struikelpartijen te vermijden. Het meubilair en het binnenschrijnwerk zijn extra bestand tegen krassen en in de gangen hebben we overal handgrepen geplaatst."

Jan  -  Projectmanager bij DCA

Geen standaardproject

De bebouwing is naadloos geïntegreerd in de groene omgeving, de architecturale kwaliteit ligt zeer hoog en ook de piekfijne afwerking spreekt boekdelen. Dat de uitvoering werd toevertrouwd aan DCA, naar een ontwerp van osar architects, hoeft dan ook niet te verwonderen. Het woonzorgcentrum bestaat uit drie gebouwen: twee woonblokken met een vloeroppervlakte van 6500 m² die elk twee afdelingen herbergen en een tussenliggend volume van 200 m² dat is voorbehouden voor een polyvalente ruimte, de technische dienst en technische voorzieningen zoals een eigen hoogspanningscabine.

Optimale synergie

Een andere troef die DCA optimaal kon uitspelen in dit project, is de synergie tussen de verschillende afdelingen en dochterbedrijven van de groep. Naast de algemene bouwexperts waren er immers nog heel wat DCA-specialisten betrokken bij de realisatie van woonzorgcentrum Bellekens. “DC Recycling stond in voor de aanlevering van de bekalkte grond onder de betonnen vloerplaat, DCA Infra heeft de wegenis- en omgevingswerken uitgevoerd en DCA Concrete & Steel heeft prefabdorpels en -trappen en een gedeelte van de wapening gefabriceerd. Ook onze schrijnwerkerij Coraco droeg meer dan zijn steentje bij door de productie en de plaatsing van het maatmeubilair en het houten binnenschrijnwerk voor zijn rekening te nemen. Onze ruime expertise kwam dus volledig tot zijn recht op deze werf. Dat we de planning en coördinatie intern konden stroomlijnen in plaats van te moeten overleggen met externe onderaannemers, was een groot voordeel”, benadrukt Jan Stes. 

 

 

Bron: Bouwen aan Vlaanderen