Veiligheid & welzijn

Veiligheid op de werkvloer

Elke dag zetten we ons in om proactief om te gaan met veiligheid. Enkel zo kunnen we het aantal arbeidsongevallen tot een minimum beperken. Als onderdeel van dit beleid investeren we ook in de nodige opleidingen, want kennis beschermt.

Bovendien hebben we onze eigen mascotte, VIC (Veiligheid Is Cruciaal). Hij benadrukt het belang van veiligheid en toont met praktische tips hoe onze vakmensen zich veiliger op en rond de werf kunnen bewegen.

Veiligheidskwartiertje

Elke maand staan we een kwartier stil bij een nieuw veiligheidsthema. Zo frissen we in ras tempo onze kennis op en blijven we alert.

Last-minute risicoanalyse

We moedigen onze werknemers aan om een Last Minute Risico Analyse (LMRA) uit te voeren bij potentieel gevaarlijke situaties.

Rapportering

Elke onveilige situatie wordt geanalyseerd door de dienst veiligheid, kwaliteit en milieu. Op basis daarvan wordt een gedetailleerd rapport in de organisatie verspreid.

Sensibiliseringscampagnes

Elk kwartaal zetten we een campagne op die via verschillende interne kanalen een bepaald veiligheidsthema onder de aandacht brengt.

Wereldveiligheidsdag

Tijdens Wereldveiligheidsdag toont DCA onze inspanningen om de veiligheid te bewaren aan alle veiligheidspartners.

SOS

Al onze werknemers hebben een SOS-reflex: Stop aan Onveilige Situaties. Ze melden gevaarlijke situaties meteen zodat we maatregelen kunnen treffen.

Normen en procedures

Als ISO- en VCA-gecertifieerd bedrijf volgt DCA strenge normen en procedures en staan we in constant overleg met uitvoeringsdiensten en preventieadviseurs. Maar we gaan verder dan dat.

Voor aanvang krijgt elke werf een risicoanalyse om de veiligheidsvereisten vast te stellen. Zo kunnen we anticiperen op de omstandigheden en een veilige werkomgeving creëren voor onze werknemers. Tijdens de werken wordt maandelijks een veiligheidsoverleg georganiseerd en bijgestuurd waar nodig.

BCCA VGM-Beheersysteem
BCCA Kwaliteitsmanagementsysteem
Bekijk alle certificaten

Welzijn op de werkvloer

Bij DCA is het welzijn op de werkvloer een belangrijke waarde. De fysieke én mentale gezondheid van onze collega’s is van cruciaal belang om samen succes te kunnen boeken. Daarom promoten we intern onder de noemer #BouwenAanWelzijn verschillende initiatieven om een goede fysieke en mentale gezondheid te bevorderen. Gaande van het promoten van gezonde voeding tot het aanmoedigen van beweging.

DCA-waterflessen voor alle werknemers

Vers fruit in elke vestiging

Teambuildings

Ergonomiecontroles

Samen sporten

Veiligheidsopleidingen

Maatschappelijk engagement

Maar ook naast de werkvloer leveren we inspanningen om een bijdrage te leveren aan de samenleving. Zo is DCA trotse premium partner van het Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen dat in september 2022 opnieuw zijn deuren opende.

Koninklijk Museum Voor Schone Kunsten Antwerpen

Dit duurzame partnership past perfect in het sociaal maatschappelijk engagement van onze bedrijfsvisie, namelijk op de mens gerichte activiteiten voor een langere periode te ondersteunen. DCA draagt haar steentje bij in de ambities van het KMSKA om kunst & cultuur toegankelijk te maken voor het grote publiek.

Steeds een bezoekje waard! Praktische informatie kan je terugvinden op de KMSKA website.


Pers: “DCA ziet in het KMSKA een sleutelinstrument om duurzame banden te smeden”