Bouwkranen in Willebroek

13 dec 2022

Een torenkraan, ook wel gekend als bouwkraan of hijskraan, is een onmisbaar instrument op elke bouwwerf. Reeds sinds de Oudheid wordt de bouwkraan ingezet om zware bouwmaterialen, zoals bijvoorbeeld steen en staal, omhoog te hijsen tot op de gewenste verdieping. Maar ook om andere objecten of machines te verplaatsen over de werf is de torenkraan een handig gereedschap.

Voor bouwvakkers is de bouwkraan een welgekomen helpende hand op de bouwwerf. Ze maakt het werk niet alleen lichter, maar versnelt ook het totale bouwproces. Als er meerdere torenkranen op een werf geïnstalleerd zijn, is dit vaak nog een extra troef.

Zo ook op onze DCA werf in Willebroek waar maar liefst 8 bouwkranen de skyline bepalen. In opdracht van de Samenwerkende Maatschappij voor Volkshuisvesting Willebroek bouwt DCA er 74 sociale woningen, zowel stapel- al rijwoningen, en dit verspreid over 4 verschillende zones. In hun planning stelde onze projectleiding voorop om op 9 maanden de ruwbouw van alle bouweenheden te zetten. Geen sinecure, en al zeker niet op een dergelijk uitgestrekte werf. Gelukkig kunnen onze uitvoerende ploegen in Willebroek beroep doen op een groot aantal eigen DCA kranen.

“De draagmuren in Willebroek worden in kalkzandsteen opgetrokken. Deze zijn bijna even zwaar als volle betonblokken maar vormen voor een torenkraan geen probleem, net als de nodige welfsels en predallen. En tot slot worden de betonnen prefab trappen en terrassen van onze afdeling DCA Concrete & Steel, netjes op hun plaats gelegd."

Dominic  -  Projectleider DCA Bouw

Met enkele tientallen lopende bouwprojecten vergt het de nodige planning om een dergelijk aantal kranen in te zetten op 1 werf. Maar minder kranen zou in deze opdracht niet alleen het bouwproces sterk vertragen, er zouden ook veel meer arbeiders nodig zijn wegens een andere, minder efficiënte werfinrichting. Dus voor de ploegen ter plaatse is de beschikbaarheid van dergelijk aantal kranen tijdens het ruwbouwproces een serieus duwtje in de rug.

De komende maanden zie je in Willebroek dus verschillende DCA kranen van ver boven de werf uittorenen.

“We kunnen met minder kranen werken maar dan kunnen we niet op 4 plaatsen gelijktijdig werken. Nadeel is dan niet alleen minder snel werken, maar ook de nood aan extra personeel om de bezetting te hebben om overal te kunnen werken. Onze acht kranen versnellen het bouwproces dan ook enorm en verlagen de werfinrichtingskosten."

Dominic  -  Projectleider DCA Bouw