Nieuwe groepswoning voor Het GielsBos

Het GielsBos in Gierle is een zorgvoorziening voor 300 volwassenen en kinderen. Het is niet enkel een plek om te wonen maar ook om te beleven en om de dag zinvol in te vullen. Op het groene domein van 85 hectare in het hartje van de Antwerpse Kempen zijn er naast verblijfsaccommodaties ook verschillende ondersteunende faciliteiten aanwezig zoals een sporthal en zorgboerderij.

Om tegemoet te komen aan de noden van complexe doelgroepen met gedrags- en emotionele stoornissen, werd er geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe woning met aangepaste infrastructuur: Klaverveld 5. Om deze te bouwen deed Het GielsBos beroep op DCA.

Goed uitgeruste groepswoning

Klaverveld 5 is gelegen in de wooncluster Klaverveld, een verwijzing naar de natuurlijke omgeving. Deze wooncluster werd in het verleden ook al door DCA gebouwd.

De nieuwe groepswoning biedt plaats aan 9 bewoners. Het gebouw is uitgerust met een gemeenschappelijke flexibele badkamer, 3 ruime leefruimtes, een goed uitgeruste keuken en 2 binnen terrassen die fungeren als patio. Elke bewoner heeft een eigen slaapkamer met een aparte sanitaire voorziening. Elke slaapkamer is voorzien van een oproepsysteem en camerabewaking, indien het profiel van de bewoner dit vereist.

Duurzame Technieken

Het GielsBos denkt duurzaam en maakt daarom gebruik van geothermie of ‘aardwarmte’.

De verwarming en koeling van de woning gebeurt door middel van een warmtepomp die gekoppeld werd aan het reeds aanwezige BEO-veld. BEO staat voor ‘Boorgat Energie Opslag’. Via verschillende grondboringen (tot 150m diepte) worden verticale buizen aangebracht die gevuld zijn met water. Tijdens de wintermaanden wordt via deze buizen warmte uit de ondergrond gehaald. Die warmte wordt door de warmtepomp op een hogere temperatuur gebracht om zo de woning te verwarmen. In de winter koelt de ondergrond verder af.  Tijdens de warme zomermaanden wordt deze koelte dan naar de oppervlakte gebracht om zo het gebouw te koelen. De bodem warmt dan opnieuw op en kan het proces weer herhaald worden.

Door de kwetsbaarheid en het mogelijk gedrag van de bewoners zijn de leefruimten en kamers geconditioneerd met vloerverwarming en afgeschermde convectoren. Er wordt geventileerd met behulp van een luchtgroep met warmteterugwinning. De technieken zoals de warmtepompen, ketels, buffervaten, sanitaire warmwaterbereiding en ontkalker werden efficiënt ingetekend in één centrale technische ruimte onder het dak. Ook werd er veel aandacht besteed aan regenwaterrecuperatie.

Kwaliteitsdeuren op maat

Onze collega’s van Coraco zorgden voor robuust binnenschrijnwerk. Ze vervaardigden en plaatsten verschillende deuren: gekleurde deuren, deuren met een glas en branddeuren. Elke deur werd voorzien van een passend deurkader, al dan niet met glas.

 

Half september zal Klaverveld 5 officieel in gebruik genomen worden. Graag delen we al enkele beelden van deze nieuwe groepswoning.