Sint-Jozefcollege Turnhout krijgt nieuw jasje met warm hart 

Kleuterschool Sint-Jozef in Turnhout was dringend aan vernieuwing toe. Het oudste gedeelte – waardevol erfgoed – werd gerenoveerd. Er kwam ook een moderne nieuwbouw bij die de oude ziel respecteert. In september 2022 namen het schoolteam en de kleuters er hun intrek. 

Openheid en geborgenheid

Het ontwerp van de school is van LV Architecten; DCA stond in voor de volledige realisatie. Projectleider Nick: “Het nieuwe gebouw valt op door de betonnen elementen, een realisatie van DCA Concrete & Steel. Door de grote raampartijen is er vanuit elke klas een sterke betrokkenheid met het exterieur – een belangrijke eis van de opdrachtgever.”

De indeling van de nieuwbouw is op maat van de kleuters. Met functionele, gezellige klasjes die een mezzanine als speelplek hebben. Liesbeth: “De klassen zijn telkens per twee aan elkaar gekoppeld. Dat zie je wel vaker. Wat hier zo bijzonder is, zijn de zorgcocons. Prikkelarme ruimtes voor momenten waarop kinderen extra rust of ondersteuning nodig hebben, zonder dat ze de connectie met de klas verliezen.”

Het vele interieurmaatwerk versterkt de harmonie, uniformiteit en knusheid die je in de school ervaart. Van binnendeuren en kasten tot trappen, kapstokken en balustrades – allemaal knap vakmanschap van schrijnwerkerij Coraco, een dochterbedrijf van DCA.

“Nieuwe gebouwen zijn vaak kil. Dat wilden we absoluut vermijden. Het vele hout en de vier terugkerende kleuren zorgen voor een warme, rustgevende sfeer. Het resultaat heeft onze verwachtingen overtroffen.”

Liesbeth Maes  -  Directrice

Hartverwarmende geste

In de gerestaureerde kapel werden de turnzaal, refter en lerarenkamer ondergebracht. Bij de renovatie werden alle waardevolle elementen in eer hersteld. Het pronkstuk is het glas-in-loodraam. “Wij hebben nu zonder twijfel de mooiste lerarenkamer van Turnhout”, lacht Liesbeth. De reacties van de kinderen, leraars, ouders en iedereen die er over de vloer komt zijn alvast lovend. Liesbeth: “Onze oude school was heel gezellig. Ik was bang dat we die ziel zouden kwijtraken, maar die angst bleek onterecht. Het voelt nog altijd als onze vertrouwde stek. Het hart van onze school is bewaard gebleven.”

Neem dat gerust letterlijk: tijdens de afbraakwerken vond Liesbeth een steen in de vorm van een hart. DCA heeft die steen voor haar ingekaderd. Hij staat nu te pronken in haar bureau. “Echt een ontzettend mooi gebaar van DCA. Die steen symboliseert zoveel meer dan een stuk puin. Bij de opening van de school, draaide alles rond die steen en wat hij voor ons betekent.”

Fijne samenwerking

De werken hebben ongeveer twee jaar geduurd. Vanuit de school waren twee mensen nauw betrokken bij de follow-up: Liesbeth als directrice, en Frans Michielsens als bouwheer. “Ik heb een heel fijn gevoel overgehouden aan de samenwerking”, zegt Liesbeth. “Projectleider Nick pakte alles op een warme, geruststellende manier aan. Hij hield perfect het overzicht van de werken en de onderaannemers, en was altijd bereikbaar.”

De vernieuwde school vinkt op alle vlakken de wensen van de opdrachtgever af. Ook qua comfort, veiligheid en energiezuinigheid zijn er reuzesprongen gemaakt. Nick: “We hebben zonnepanelen geplaatst, er is een groendak, vloerverwarming én een luchtzuiveringssysteem.”

Dit project is het schoolvoorbeeld van een geslaagde samenwerking waaraan alle betrokken partijen een fijn gevoel overhouden. De ruim 140 kleuters en het 18-koppige team van de kleuterschool voelen zich hier allemaal thuis – en zo hoort het ook.