Boechout Midden II – eenheid in diversiteit

In Boechout realiseerde DCA een nieuwbouwproject met een boeiende mix van wooneenheden: Boechout Midden II. We traden op als aannemer in opdracht van Gands nv. En dat in samenwerking met liefst drie architectenbureaus: BULK Architecten, KOMAAN! Architecten en Binst Architects. Het resultaat is een hedendaagse site met veel oog voor de context en de huidige woonnoden. Projectleider Carl licht de opdracht toe.

Alles in balans

“Nieuwbouwproject Boechout Midden II is de tweede fase van een overkoepelend project op de voormalige BMT-site. Het is een residentiële zone met een gevarieerd woningaanbod en een kwaliteitsvolle architectuur. Door de samenwerking met verschillende architecten krijgt het geheel een veelzijdig karakter, geknipt voor de bewonersmix waaraan behoefte was”, vertelt Carl.

De site omvat 13 grondgebonden woningen (KOMAAN!), een ‘parkvilla’ met 25 flats (Binst), twee blokken met gestapelde woningen (28 flats) en een kopgebouw voor personen met een beperking (Bulk).

Feilloos parcours

Deze fase nam ongeveer 2,5 jaar in beslag, mooi binnen de vooropstelde uitvoeringstermijn. “We hebben uitstekend samengewerkt met alle betrokken partijen, en bewust gekozen voor een gespreide oplevering. Zo konden we een vlotte keten vormen – een ‘treintje’ – tussen de diverse onderaannemers. Die schoven telkens door van het ene naar het andere onderdeel om alles zonder oponthoud in goede banen te leiden.”

Op dit moment is het project zo goed als afgerond en uitverkocht. Hét bewijs dat Boechout Midden II perfect tegemoetkomt aan de vraag in deze regio. Tot de belangrijke troeven behoren de ligging, de nabijheid van groen en uitstekende verbindingen. Trein, tram, bus … alles is op wandelafstand.

Een project van deze schaal brengt best wat uitdagingen met zich, zeker gezien de vele betrokken partijen. “Het spreekt voor zich dat elk architectenbureau zijn eigen stempel wil drukken en aparte accenten wil leggen. Maar op het vlak van duurzaamheid is er maximale eenheid. Alle woningen beantwoorden aan strikte energie- en isolatienormen. Ook de gekozen materialen en het wooncomfort zijn overal evenwaardig. De verschillen hebben voornamelijk betrekking op de architectonische uitstraling. Denk aan vormgeving en type gevelbekleding. Toch is er veel eenheid in de verscheidenheid: het is een interessant geheel dat de veelzijdigheid van de site onderstreept, zonder te vloeken.”

De soepele interactie tussen de partijen blijkt ook uit de ‘onzichtbare’ verbindingen, zoals de parking die onder meerdere entiteiten doorloopt. Alle stakeholders hebben zich 100 procent ‘gesmeten’ voor deze realisatie, en het resultaat mag er wezen.

Benieuwd naar meer? Bekijk onze huidige woonprojecten en realisaties hier.