Piekfijne detaillering voor kersvers internaatgebouw

Onlangs verscheen ons bouwproject Sint-Rafaël, een internaat in het centrum van Sint-Job-In-T-Goor, in het magazine Bouwen aan Vlaanderen. Dit internaat is een thuis voor minderjarigen met een ernstige mentale handicap.

Hoewel het gebouw strak, sober en functioneel oogt, waren de esthetische details van cruciaal belang en bracht dit project heel wat bouwtechnische uitdagingen met zich mee. Het kunstwerk – een verplichting in VIPA-gesubsidieerde projecten – is verwerkt in de vloerbekleding van de leefruimtes.

Stijn  -  werfleider DCA

Aandacht voor detail

Het gelijkvloers van het nieuwe hoofdgebouw is voorbehouden voor vier leefgroepen, de eerste verdieping voor twee leefgroepen en de tweede verdieping voor personeelsvoorzieningen en technische ruimtes. De leefgroepen kregen elk een eigen naam en een herkenbare typekleur, die subtiel terugkeert in het interieur.

Aangezien natuurlijke lichtinval, een sterke band tussen binnen- en buitenruimtes en fraaie zichtlijnen belangrijke aandachtspunten waren, is het een uitgestrekt gebouw geworden. De oppervlakte per verdieping neemt gradueel af naar boven toe, waardoor er veel ruimte vrijkwam voor groendaken en buitenpatio’s. Fijne stalen netten fungeren er als valbescherming, maar waarborgen tegelijkertijd de fraaie vergezichten op het aanpalende weidelandschap, zodat het gevoel van geborgenheid niet overhelt naar beslotenheid. Op het gelijkvloers zijn dan weer verschillende binnenpatio’s voorzien om aangename, rustgevende buitenruimtes te creëren voor de bewoners, die gebaat zijn bij een minimum aan prikkels en vaak nood hebben aan individuele begeleiding. Vandaar dat ook de leefruimtes gecompartimenteerd kunnen worden.

“Ook hebben we veel aandacht besteed aan details, zo is de gevel bekleed met rode steenstrips: zowel in halfsteensverband als Vlaams verband. We hebben de bouw van a tot z gerealiseerd met eigen mensen wat ook zorgde voor een hoge uitvoeringskwaliteit. Het resultaat mag er absoluut wezen!”, benadrukt Stijn.