Voormalige betoncentrale maakt plaats voor luxueus woonproject

12 apr 2023

Op 12 april, werd tijdens een persmoment het officiële startschot gegeven voor de afbraakwerken van de voormalige betoncentrale Inter-Beton in Mechelen Noord. Op die locatie verrijst woonproject D’Île Malines, een luxeproject met 50 appartementen. Een samenwerking tussen projectontwikkelaars DCA en Global Estate Group. DCA zal ook de bouw van het project voor zijn rekening nemen.

De afbraakwerken zijn zopas van start gegaan, de bouwwerken starten nog voor het bouwverlof in juli 2023. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners er hun intrek nemen in het najaar van 2025. Naast de 50 appartementen, verdeeld over 2 gebouwen, komen er ook 40 ondergrondse parkeerplaatsen met nutsvoorzieningen voor laadpalen en een fietsenstalling voor 150 fietsen en 8 bakfietsen. Bovenop de ondergrondse parkeergarage wordt een parkzone – een creatie van landschapsarchitect OKRA uit Utrecht aangesteld door de stad –  ingericht. Die groene long wordt bovendien toegankelijk voor de hele buurt. In het kleinste gebouw bevindt zich een commerciële ruimte van 305 vierkante meter die nog een definitieve invulling moet krijgen.

Het is voor ons een historisch moment dat onze welgekende betoncentrale nu verdwijnt op deze plaats. Maar we zijn wel enorm trots dat onze industriële site na 50 jaar plaatsmaakt voor een mooi woonproject met voldoende groen en zo de buurt helpt heropwaarderen.

Geert De Maeyer  -  Managing Director Inter-Beton

Duurzaamheid staat voorop

De ontwikkelaars zetten maximaal in op duurzaamheid voor deze luxeappartementen, die volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Alle ruimtes worden verwarmd via geothermie door middel van een grondwater-warmtepomp. Daarnaast wordt extra energie opgewekt door riothermie, een techniek die warmte haalt uit het rioleringswater. Verder voorzien de ontwikkelaars zonnepanelen op alle hoofddaken en worden daarnaast ook groendaken voorzien. Het overtollig water van de daken zal opgevangen worden zodat dit kan worden gerecupereerd voor de spoeling van de toiletten.

Duurzaamheid staat in elk van onze projecten voorop. Elke toekomstige bewoner heeft daar alleen maar baat bij, zeker in de huidige tijden waar de energieprijzen nog steeds onzeker zijn. We voorzien daarop op de daken een maximale hoeveelheid aan zonnepanelen. Hetzelfde geld voor de verwarming en het warm water door geothermie en riothermie toe te passen in het project.

Francis Vrancken  -  Gedelegeerd Bestuurder DCA

Overtollige aarde via het water afgevoerd

Maar daar stopt het innovatieve karakter van het project niet. Om de overtollige aarde – goed voor 10.000 kubieke meter – af te voeren zullen vrachtschepen ingezet worden. Deze schepen kunnen via de nabijgelegen Dijle de aarde afvoeren. Op die manier vermijden de ontwikkelaars dat maar liefst 500 vrachtwagens de site op en af moeten rijden en worden de omliggende straten gespaard van bijkomend zwaar vrachtvervoer.

Met de afbraak van de voormalige Inter-Betonsite wordt het startschot gegeven voor de realisatie van het eerste woonproject en een publiek park binnen het stadsontwikkelingsproject Keerdok. Opnieuw een levendige ontwikkeling die de stad Mechelen verder zal versterken als een aantrekkelijke en duurzame stad om te wonen, werken en leven. De ontwikkeling van de voormalige Inter-Betonsite tot een woonproject en park past perfect in ons streven naar duurzame en kwalitatieve stadsontwikkeling in Mechelen.

Greet Geypen  -  Schepen van Stadsontwikkeling

Vlotte mobiliteit

Op vlak van mobiliteit en bereikbaarheid scoort het project ook zeer goede punten. Dankzij de strategische ligging vlakbij de E19 en de N16 met daarbij goede verbindingen naar andere steden, de nieuwe fietsbrug, het vlakbij gelegen treinstation en de Grote Markt op wandelafstand, krijgt D’Île Malines een Mobiscore van maar liefst 9,6/10. Met het toekomstig Keerdokpark en het reeds bestaande shoppingcenter Malinas wordt het rijtje van faciliteiten in de buurt mooi aangevuld.