DCA draagt bij tot het recuperatie van werfwater

donderdag, juni 18, 2020 - 14:02
wichelen-waterrecuperatie.png

 

Het is van groot belang dat we zuiniger omgaan met ons waterverbruik door de droge zomers die ons land de afgelopen jaren kent. Daarom wordt het opgepompte grondwater van de rioleringswerken van onze infrawerf in de Wanzelestraat in Wichelen opgevangen in een container en gratis ter beschikking gesteld aan bewoners en land- en tuinbouwers om gras en gewassen te besproeien.

“Het is belangrijker dan ooit dat we verstandig omspringen met water. Op bouwwerven wordt er vaak water opgepompt om de bouwput droog te houden, men spreekt dan van een bronbemaling. Het zou zonde zijn om dit water te lozen in de riolering. Als er geen infiltratie van grondwater mogelijk is in de dichte omgeving, willen we het water opvangen in een container zodat onze gemeentelijke diensten, buurtbewoners of kleine landbouwers er nuttig gebruik van kunnen maken. We willen wel duidelijk stellen dat het niet om drinkbaar water gaat. Het bemalingswater is echter wel geschikt om bijvoorbeeld planten of de tuin te besproeien. Daarom zal onze eigen groendienst dit water ook gebruiken als sproeiwater. We willen het echter ook beschikbaar maken voor buurtbewoners of kleine landbouwers.”
Anneleen Rimbaut, Schepen Openbare Werken

 

We maakten een constructie die het opgepompte grondwater in een container van 6m lang, 3m breed en 2m hoog verzamelt. De container kan 40.000 liter water opvangen. Lokale bewoners kunnen via kraantjes die op de container gemonteerd worden water afnemen, landbouwers kunnen met een slang water uit de container aftappen. Het is de bedoeling dat de container gedurende het volledige project gebruikt zal worden. Wanneer de werken in een nieuwe fase komen en de huidige bronbemaling verplaatst wordt, zal ook de container mee verplaatst worden.

“Met het grondwater besproei ik mijn maïs, die zit door de droogte al een maand in de grond en kwam eindelijk na wat regen boven piepen. Ik ben hier al twee keer geweest om mijn tank van 7.000 liter te vullen.”
Wim Van de Putte, landbouwer en grondwerker

 

 

Bron: Gemeente Wichelen

In de pers: Het Laatste Nieuws, NieuwsbladMade in Kempen