Extra controle op hijsbanden en orde & hygiëne tijdens VIC-Dag

woensdag, november 14, 2018 - 17:08
20181411_-_verslagje_vic_dag.jpg

 

VIC Dag is ontstaan in de schoot van onze veiligheidsmascotte, VIC, wiens naam een acroniem is voor Veiligheid Is Cruciaal. Net als onze mascotte, kaderde deze dag in ons overkoepelende proactieve veiligheidsbeleid. Het was dan ook slechts één van de vele acties die we ondernemen om extra toe te zien op een veilige werf. Toch werd het deze keer een speciale dag mét een nieuwe toets. Naast de oproep bij alle werfleiding om een extra werfinspectie in te lassen, was er namelijk een extra focus op twee grote specifieke veiligheidsthema’s: gekeurde hijsbanden én orde, netheid en hygiëne op de werf / werkplaats.

Naast de extra werfinspecties, schuimden enkele mobiele teams van interne leidinggevenden en verzekeringspartners verschillende werven af voor blitsbezoeken. Door partners te betrekken, wilden we niet alleen transparant tonen hoe we werken, maar wilden we ook inspireren en geïnspireerd worden. Ervaring delen kan ons namelijk alleen maar tot een nog efficiënter veiligheidsbeleid brengen!

De focus van de werfbezoeken met de partners lag op de hygiëne van o.a. de werfketen. Algemene netheid van de eettafels, aan- en afwezigheid van gereedschappen en stof, netheid van de aanwezige koelkasten, hygiëne van de douches, …. Binnen ons welzijns- en veiligheidsbeleid willen we namelijk dat onze operationele werknemers zowel voor, tijdens en na hun job in een propere omgeving kunnen eten, drinken, omkleden en douchen.

De focus op de gekeurde hijsbanden werd een extra routinecontrole ter bevestiging van het huidige blauwe keuringslabel en alle inspanningen die we rond het belang daarvan al nemen. We vinden het namelijk enorm belangrijk dat er géén enkel voorwerp, hoe zwaar of hoe licht ook, ongekeurd de lucht in gaat op onze werven!

Naast de specifieke thema’s, werd er tijdens de werfrondgangen uiteraard ook gekeken naar algemene onderwerpen als valbeveiliging, helmdracht, … De focus op hygiëne, orde, netheid en de hijsbanden werd echter wel gesmaakt door de medewerkers.